4 Cara Yang Menyebabkan Kita Makin Tua, Ketahui Mekanisme Penuaan Sel Badan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera pembaca blog pilihsihat.com semua. Untuk entry kali ni, Ija nak dhare mengenai Cara Yang Menyebabkan Kita Makin Tua atau bahasa mudah Petua Awet Muda

 

Pernah tak kita jumpa seseorang, yang pada pandangan mata kita dia nampak TUA sangat, padahal umurnya baru dalam 30 an.

Pernah tak kita jumpa seseorang, yang pada pandangan mata kita nampak sangat MUDA, tapi bila ditanya umur. Rupa-rupanya umurnya dah mencecah 50-an. Dah ada cucu rupanya.

 

Cuba buat perbandingan secara randomly, contoh  orang yang berumur 50 tahun , tak kan nampak sama pada setiap individu, berbeza. Jika dilihat dari segi kesihatan, ia akan kelihatan lebih muda daripada usianya.

Contoh ; jika kita tengok pada orang yang sakit , cepat dapat penyakit seperti kencing manis, kolestrol tinggi, tekanan darah tinggi. Mereka akan nampak lebih tua daripada usia, berpunca daripada penyakit.

 

Macam mana penyakit itu boleh dapat? Disebabkan penjagaan sel yang tidak optimum. Paling asas adalah penjagaan sel, supaya sel kita sihat supaya sel lambat tua. Maksudnya, untuk maintain muda dan melambatkan proses penuaan di peringkat sel.

Contoh: orang yang berlaku proses penuaan yang cepat, rambut cepat gugur, rambut makin nipis. Sebab sel daripada kulit kepala bahagian rambut kurang tenaga untuk lebat

.

Cara Yang Menyebabkan Kita Makin Tua: 4 Mekanisme Penuaan Sel Badan

1) Jika sel badan kita cepat rosak, proses penuaan kita akan berlaku lebih cepat dan pantas. 

Sebab setiap hari berjuta-juta DNA pada sel kita ini akan musnah. Dan kemusnahan sel sangat rapat dengan proses penuaan dan penyakit berkaitan penuaan.

Penyakit paling rapat yang boleh dikaitkan adalah penyakit seperti kanser. Research paper ada menunjukkan kerosakan DNA (DNA damage) ada kaitan dengan proses penuaan (Aging process).

sell tisu organ sistem

 

2) Jika sel badan kita banyak AGE protein. AGE protein adalah keadaan satu protein apabila badan kita ada lebihan gula ataupun kalau kita makan banyak karbohidrat yang kita tak gunakan. Kita makan banyak tapi tak aktif. Ada lebihan dalam badan, lebihan ini akan bergabung dengan protein yang dipanggil AGE Pprotein.

Jika banyak sangat terjadinya AGE protein. Ia akan masuk dalam sel badan. Bila banyak sangat AGE protein, fungsi sel akan terjejas. Bila sel terjejas ia akan hilang tenaga akhirnya sel akan mati.

 

Bayangkan jika banyak sel badan kita yang sepatutnya buat kerja tapi mati. Maka penuaan akan berlaku dengan lebih cepat. Sebab tu orang muda sekarang dah ada penyakit merbahaya.

 

Bila AGE ada banyak dalam badan, ia akan bagi kesan kepada organ seperti otak. Penyakit ini dipanggil Alzheimer. Ia takkan berlaku dalam sehari. Alzheimer terjadi apabila satu plaque yang dipanggil “amyloid plaque” yang berada di sel otak kita.

Amyloid plaque terdiri daripada kombinasi AGE protein di dalamnya. AGE protein yang akan menyokong lagi penghasilan plaque ini menyebabkan individu itu mempunyai simptom Alzheimer yang lagi teruk dan perkembangan lagi cepat.

Contoh: Bila dah mula ada plaque, ia mula lupa-lupa pada benda yang 3 tahun lepas. Sedikit demi sedikit, akan lupa seperti nama anak, nama sendiri , dan akhirnya tidak kenal sesiapa.

 

Artikel Berkaitan: Alzheimer Penyebab Nyanyuk Panduan dan Cara Atasi

 

Kesan pada organ lain, seperti Buah Pinggang, Jantung, Hati dan Otot. Bila AGE protein banyak terkumpul pada otot, otot akan cepat kejang dan tidak dapat aktif. Buat aktiviti sikit dah rasa tegang. Antara faktornya adalah disebabkan pengumpulan AGE protein pada otot badan.

 

Kita boleh mendapat AGE protein melalui 2 cara:

  1. Lebihan gula atau karbohidrat dalam badan
  2. Melalui makanan. Seperti sosej, nugget, fried chicken, makanan yan dimasak pada suhu tinggi akan ada AGE protein. makanan yang ada presevatif dan frozen food.

 

3) Bila kita berusia proses penuaan berlaku. Sel badan kita pun akan kurang tenaga. Ini natural semula jadi. Sel badan kita semakin lama semakin lemah.

Ini kerana, semakin hari, bilangan mitonchondria kita makin berkurangan. Kenapa kaitkan mitichondria dengan tenaga? Mitochondria ni umpama bateri untuk sel anda.

Perlukah sel badan ada mitochondria yang cukup? Sangat perlu. bila sel kita membahagi ‘divide’ jadi sel baru, sel kita perlukan banyak tenaga. Tanpa mitochondria proses pembahagian sel ‘cell dividing’ tak dapat berlaku. Ini bermakna sel, tisu dan organ juga tak dapat bekerja juga.

 

Contoh untuk organ Pankreas, jika kita makan makanan ada gula, blood glucose akan naik. Pankreas akan keluarkan hormon seperti insulin untuk menurunkan kadar gula dalam darah.

Bayangkan keadaan Pankreas anda, apabila Mitochondria semakin berkurangan, maka sel pun tiada tenaga untuk mengeluarkan hormon insulan tersebut. Ia sebenarnya saling berkait. Kecenderungan untuk mendapat penyakit semakin tinggi.

Dari situ dapat dikaitkan tenaga pada sel itu sangat penting pada organ. Ia bukan sahaja memberi kesan pada satu sel, tapi melibatkan keseluruhan tubuh badan kita. Apabila beri kesan pada organ, ia juga akan beri kesan pada sistem. Kesannya kita akan cepat lemah, cepat dapat penyakit dan nampak lebih tua dari usia.

 

Artikel Berkaitan: Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Pesakit Diabetes

 

4) Telomere menjadi lebih pendek

Dalam nukleus, ada Kromosom. Bahagian hujung kromosom dipanggil telomere. Semakin hari, bila sel itu buat pembahagian, telomere secara semulajadi akan jadi makin pendek.

Apabila telomere semakin pendek dan akhirnya sel akan mati. Sel itu menjadi tidak berguna lagi. Sebab itu, jantung makin lama makin lemah. Makin lama makin kurang keupayaan untuk mengepam. Telomere ni adalah protective cap dekat hujung kromosom iaitu untuk melindungi DNA kita.

 

Nur Bahijah Marzuki
: Pengedar Sah Shaklee (SID 1034684)
: 014 8281 356 (call,sms,whatsapp,telegram)
: emel: bahijahmarzuki@gmail.com
: http://pilihsihat.com
: Facebook PilihSihat.Com

 

KENAPA SAYA PERLU MENJADI AHLI SHAKLEE?

Kalau Saya Jadi Ahli Shaklee Apa Kelebihannya?

Banyak kelebihannya. Antaranya

  1. Kak Ija akan bimbing dan guide cara makan dan guna produk Shaklee dengan betul
  2. Dalam group Kak Ija ramai ahli Shaklee, so boleh share pengalaman dan masalah. Sama-sama bantu
  3. Tak tahu marketing? Tiada masalah, kak ija bantu buat facebook page dan blog atau web. Free sahaja
  4. Beli produk Shaklee dengan harga istimewa. Diskaun 20% bagi setiap produk
  5. Sambil-sambil guna, boleh jual-jual. Dapat juga komisyen untuk duit poket iaitu untung runcit.

 

Mahu Jadi Ahli Shaklee? —> Klik Cara Daftar Ahli Shaklee

Lokasi Cawangan Shaklee Terdekat —> Klik Senarai Lokasi Shaklee Branch & Cawangan Shaklee

 

pengedar shaklee
ini sebahagian daripada ahli tim kak ija

cara jadi ahli shaklee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *