Kabus Hati Laila: Penting Buat Bisnes Dengan Shaklee

Tadi sambil makan-makan sempat tengok sekejap cerekarama “Kabus Hati Laila”. 

Kisah seorang suri rumah yang kematian suami disebabkan oleh sakit jantung dalam usia yang agak muda. 

Laila terpaksa menghadapi ujian dimana keretanya terpaksa ditarik, rumah terpaksa diambil oleh bank, kena tanggung yang anak masih bersekolah. Dengan diri-sendiri yang tidak bekerja. Akhirnya Laila nekad berpindah balik ke kampung.
 
Ija tiba-tiba teringat akan soalan killer yang pernah master Zahirah tanya sebelum ni time group coaching di rumah tira hari tu.

“Ija, kalau Ija balik ni, suami takde. Balik kelas ni, camne nak buat?”- Kak Ira

Dulu selalu fikir, untungnya tengok orang lain yang suaminya kaya ,berduit, kerja sedap, betapa beruntungnye sang isteri. Tak perlu hidup susah, tak perlu bersusah-payah memikirkan bagaimana cara nak tambah pendapatan untuk sara keluarga. 

Semuanya siap disediakan oleh suami tercinta. Cakap je nak apa, akan suami tunaikan. Orang lain tak merasa lagi fashion terbaru, dia dah ada dah. Sayangnya sang suami, sanggup kerja keras dan cakap kat isteri
 

“Sayang tak perlu kerja, duduk je rumah. Fokus jaga anak2 kita dan jaga makan pakai abang. Bisnes pon tak perlu, abang masih mampu nk tanggung kita anak beranak”

Pap!
Tersentap , kelu nak jawab apa.
Aku…
Kelu nak jawab, mata berair bergenang air mata. Hati menidakkan. Tak kan kot, nak sedapkan hati.
 
Tapi Ija sedar, Ija sedang menidakkan perkara yang tak mustahil berlaku. Suami Ija selalu ingatkan, dah decide nak kerja dari rumah, Ija kena ada pendapatan sendiri. Pesanan yang selalu diingatkan, kalau abang takde sayang nak buat macam mana?  Ija senyap, ni la perangai tawakal tak bertempat, dalam hati apa la suami aku ni tanya soalan macam ni. Hati menidakkan lagi.
 
Suami kita manusia biasa;
 
Boleh meninggal bila sampai ajal
Boleh hilang tanpa khabar macam banyak kes yang berlaku hari ni
Boleh curang dan abaikan kita, tak sebab diri sendiri pon, mungkin buatan orang yang dengki
Boleh hilang upaya fizikal dan tak mampu dah nak bekerja
(Nauzubillah, aku mohon ya Allah, moga dijauhkan)
 
Habis tu, kalau betul-betul jadi takkan nak meraung menangis tak henti-henti? Susu anak pampers anak nak cekau dekat mana? Nak makan harini, esok lusa, minggu depan, bulan depan nak ambil duit kat mana?? 

Nak keluar bekerja dan cari nursery plak hantar faiq? Buat semua kerja yg tak pernah buat selama ada anak ni ke? Atau putus asa kemas beg, balik kampung dengan kecewa.
 

“Aku dah tak de pape,a ku gagal, aku dah hilang tempat utama aku bergantung. Aku dah kembali nak susahkan ibu & ayah juga keluarga di kampung.Susahkan adik-beradik. Buat malu je, aku anak sulong tapi banyak menyusahkan family. Silap aku. Aku terlalu bergantung dekat suami selama ni. Bila suami takde, aku hilang punca, tertekan dan anak aku sama tertekan nak hadap perubahan mendadak ni”

 
{Bahijah kau sedia ke nak hadapi semua ni??}
 
Banyak kes juga tekanan hidup menjadikan kita hilang pertimbangan. Dera anak, marah anak, abaikan anak. Ya Allah Ija fikir sampai tahap tu. Serius sebab memang tak ada yg mustahil.
Tapi, sedikit lega hati ni bila Ija dah ada pendapatan sendiri sekarang. Ija dah serius start bisnes Shaklee dan yakin ini bukan bisnes main2. Ija mampu survive satu hari nanti bila tahap.
 

“Shaklee bekerja untuk aku” & “Shaklee is family business”

 
Tak nak main-main dah, tak nak lemau-lemau dah. Tak nak lost lama-lama dah, sebab Ija sedar Ija sedang membunuh impian Ija. 
 
Jika Allah nak uji, aku dah tak perlu susah payah ubah hidup ni 360°. Tetap tenang dan jalani hidup macam sebelum berlaku. Sebab nanti pendapatan aku semakin kukuh insyaAllah.
 
Ija akui, apa yang ija rasa sebelum ni ija rasa selesa sangat duduk dalam comfort zone. Tengok sales  rumah yang suami buat laju je. Mungkin perangai tawakal tak bertempat ni kena ubah. Duit tabungan sendiri tak de la banyak sangat. Ya Allah, bantu aku ya Allah untuk buang jauh-jauh perangai ni.
 
Wahai wanita, wahai isteri. Jangan terlalu selesa dgn hidup sekarang. Kalau dah terdesak baru nak mula bisnes dengan serius, takut2 kita hilang fokus. Biarlah kita mendaki perlahan- lahan dikala semuanya masih selesa dan tidak stress sekarang.
 
Soalan itu ditanya oleh Master Zahirah, income dalam Shaklee pernah mencecah ratusan ribu SEBULAN, macam2 aset dah miliki.
 
Rumah banglo 100% bonus shaklee
Kereta 100% bonus shaklee
Melancong oversea dah banyak negara tajaan shaklee 100%
Taja 100% mak ayah, mertua ke Mekkah.
Bercita-cita untuk bawa parents dan semua adik-beradik pergi umrah. Jom sama-sama kita doakan moga dipermudahkan niat baik Master Ira ni. Ameen
 
Katanya
 
“Suami kalau tengok isteri dah pandai berdikari, tengok income kita besar dan boleh survive sendiri, tak cari lain dahhh”
 
Para isteri dan suri rumah yang sama macam Ija , yang nak cari pendapatan sampingan paling kurang RM500 sahaja setiap bulan, Ija sedia membantu. Tak kisah tahap mana anda, PMR ke SPM ke, lepas universiti ke. Ija sedia bantu. Sebab kita semua berhak berimpian dan realisasikan impian kita. Semua kita dilahirkan hebat.

Nak jadi ahli Shaklee?

Boleh wassap dan pm di Fb Ija
Nur Bahijah Marzuki
: Pengedar Sah Shaklee (SID 1034684)
: 014.8281.356 (call,sms,whatsapp,telegram)
: emel: bahijahmarzuki@gmail.com
: http://pilihsihat.com/
: Facebook PilihSihat.Com 
 
Bawah ni Ija selitkan sikit gambar time small group coaching rumah tira hari tu. Enjoy, boleh bawa anak, saling bantu, saling ajar. Bebas bertanya. Tak kisah di rank apa, anda sedia dibantu. Kalau newbies lagi la dibantu. Saya suka saya suka
 
Ni la cikgu kami, Master Ira. Ajar cara kira bonus.
 
Lepas diajar, kena buat latihan kira bonus plak. Kena kira sendiri. Practice make perfect.
 
Lepas jawab soalan, kena present pula dekat depan. Nak test samada faham ke tak.
Ni la small group coaching kami.
 
Ada yang bujang, dah kahwin, ibu anak seorang, ibu anak 4. 
Kami enjoy dengan bisnes kami.
*maaf gambar hilang lepas pindah dari blog ke web. Sori ye
Syukur ya Allah atas nikmat ukhwah ini.
 
Nak order Shaklee, COD Nilai, Sepang, Bangi, Seremban dan sekitarnya
 
Nur Bahijah Marzuki
: Pengedar Sah Shaklee (SID 1034684)
: 014.8281.356 (call,sms,whatsapp,telegram)
: emel: bahijahmarzuki@gmail.com
http://pilihsihat.com/
: Facebook PilihSihat.Com  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *